HUR PLANTERAR JAG RÄTT?

Definitionen på *samplantering: Plantor som sätts samman i ett passande underlag som tar hänsyn till planternas växtsätt och karaktär, samt plantans krav för att överleva.

Samplanteringar görs i regel inom en *stilform. Vi väljer stilform utifrån karaktären på växten, vilket sammanhang växten ska placeras i och var den ska placeras (ljust eller mörkt). Olika växter ställer olika krav på ljus, fukt och luft, tillgång på vatten och näring samt temperatur. I en samplantering ska växterna kunna leva och trivas tillsammans under en längre tid. Därför är det viktigt att välja plantor med samma krav på skötsel i en samplantering.

Det finns mängder av olika underlag så som korgar, krukor, glas, cement eller keramik som kan änvändas när man plantera växter och beronde på vad samplanteringen ska användas till. Skall planteringen placeras ute eller inne? Självbevattningssystem eller manuell vattning? Växterna och underlaget ska fungera tillsammans både tekniskt och visuellt. Samplanteringen ska också passa in i den befintliga miljön. Vad har rumet för stil? Vilka färger finns det? Är det ljust eller mörkt? Är frågor du ska ta reda svaret på.

Om ni har några frågor är de bara att lämna en kommentar så hjälper jag grärna till.

*Sampantering är den fackliga termen för plantering.
*Exempel på stilform är; stilrent, klassiskt, tufft, manligt eller ut efter ett tema. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0